TOP

Značenje imena mesta u Grčkoj

Da li ste se zapitali nekad šta znače imena mesta u Grčkoj? Dok se sunčate u Paraliji na plaži, da li pomislite otkud to ime? Jel ste se zapitali otkud u Grčkoj toliko mesta sa prefiksom Neos, Nea ili Nei?
Paralia je jedno od popularnijih i posećenijih mesta od strane naših turista, tako da je već opšte poznato da Paralia znači „plaža“. Ima više „Paralia“ širom Grčke, ali je ova u Olimpskoj regiji najpoznatija. Pefkohori je takodje jako popularan, naročito kod mladje populacije, a u šali ga zovu i Serbohori. Njegovo ime znači „selo borova“. Stavros mladje porodice sa malom decom zapamte po velikom krstu koji se uzdiže na brdu iznad mesta, jer naziv u prevodu znači „krst“. Kalitea, poznata kod onih koji vole lep provod, znači „lep pogled“ dok mirno mestašce Polihrono, prevedeno sa vizantijskog grčkog znači „mnogo cveća“. Metamorfosis na Sitoniji ime je dobio po velikom prazniku Preobraženje a mestu takodje na Sitoniji, Ormos Panagias, ime u prevodu znači Bogorodičin zaliv.
Mnoga mesta imaju prefiks Neos, Nea, ili Nei u prevodu Novi ili Nova a nastala su uglavnom na Halkidikiju na nekadašnjim posedima svetogorskih manastira koja su data izbeglicama iz Male Azije 20-tih godina Da se ne bi zaboravilo odakle dolaze, izbeglice su zadržavale me mesta odakle su došli uz dodatak prefiksa. Tako je nastao napr Neos Marmaras koji u prevodu znači Novi Marmaris. Jedino je kod Nea Vrasne priča malo drugačija, jer su izbeglice koje su se tu naselile novom mestu dale ime prema starom (Palea Vrasna je pored Nea Vrasne).
Interesantno je i to da je na teritoriji cele Grčke još od davnih vremena stanovništvo bilo veoma izmešano. Tu je osim Grka bilo Slovena, Albanaca, Turaka i drugih naroda. Nakon konačnog oslobodjenja od Turaka promenjena su imena mnogih mesta kako bi učvrstili svest da se radi o grčkoj teritoriji. U nekim slučajevima su prosto preveli naziv na grčki jezik – Bel Pesok u okolini Kavale postao je Aspri Ammos. U nekim su, pak, vraćali antička imena, kao što je bio slučaj sa lukom Pirej ili gradićem Edesa, koji se do Balkanskih ratova zvao Vodena.
You don't have permission to register