TOP

Trst nije samo šoping

Grad u kom su šopingovali naši roditelji krije lepotu netipičnu za klasične italijanske gradove. Početna tačka putovanja je svakako poseta dvorcu Miramare (ital. Castello di Miramare) iz 19. veka, smeštenom na periferiji grada. Gradnja dvorca Miramare je trajala od 1856. do 1860. godine, a bio je namenjen austrijskom nadvojvodi Francu Maksimilijanu i njegovoj ženi Šarlot od Belgije, koji su kasnije postali vladari Meksika. Uz dvorac se nalazi i park koji se prostire na 22 hektara, a kreiran je po želji nadvojvode Maksimilijana, pošto na ovom mestu isprva nije bilo vegetacije. Ulaz u dvorac se naplaćuje, dok je poseta vrtu besplatna. Park je ogroman, a većina rastinja u njemu nije lokalnog porekla.
Sledeća stanica bi trebalo da bude Svetionik pobede, Italijanima poznat kao Faro della Vittoria, smešten na brdu Gretta. Sa svojih 68 metara ubraja se u red najviših svjetionika u svetu. Jedan od razloga zašto je sagrađen ovako visok svetionik, jeste želja da se nadmaši Stub pobede u Berlinu. Na mestu gde se kanal završava, započinje Trg Sant’Antonio Nuovo, kojim dominira istoimena katolička crkva posvećena Sv. Antoniu. Belu građevinu krasi šest kolonada i isto toliko kipova koji predstavljaju svece Justa, Sergija (Srđa), Servola, Maura, Eufemiju i Teklu.
Još jedna veoma značajna bogomolja na ovom trgu jeste srpska pravoslavna Crkva Sv. Spiridona. Prvu crkvu na ovom mjestu Srbi su podigli zajedno sa Grcima 1751. godine, ali je ona brzo počela da puca jer su se na tom mjestu ranije nalazile solane. U 19. veku je donesena odluka da se postojeća crkva sruši i izgradi nova, što je i učinjeno. Nova crkva je sagrađena od lomljenog kamena i obložena je klesanim blokovima donesenim iz Briona i Verone, a ukrašavanje unutrašnjosti je pripalo umetnicima iz Milana.
Šetnju Trstom treba nastaviti do Berzanskog trga (ital. Piazza della Borsa), zatim zgrade privredne komore gde je smeštena i Neptunova fontana iz 1755. godine, Trga ujedinjenja Italije (ital. Piazza Unita D’Italia). Veliki plato trga je okružen palatama, među kojima je svakako najistaknutija zgrada opštine (ital. Palazzo del Municipio). Strukturu građevine čine dva bočna krila i centralna zgrada sa tornjem na čijem se vrhu nalaze sat i dve bronzane statue koje predstavljaju Mikeze-a i Jakeze-a, likove iz lokalnog folklora.
Trst takođe ima drugu po veličini sinagogu u Evropi (prva je u Budimpešti), koja je sagrađena početkom 20. veka. Avenija XX septembar (ital. Viale XX Settembre), verovatno jedna od najznačajnijih pešačkih zona, puna je kafića i restorana. Za kraj ostavite posetu javnom parku Muzio Tomassini, koji je dobio ime po botaničaru rođenom u Trstu. Park se prostire na 30.000 kvadratnih metara i predstavlja onaj komad zelenila koji tako nedostaje centru Trsta.
Džejms Džojs je živeo u Trstu jednu deceniju. Predavao je engleski jezik, a u ovom gradu je napisao neka od svojih najpoznatijih dela.
Skulptura pisca u prirodnoj veličini nalazi se na mostu Ponte Verde.
Sladoled i Illy kafa su nešto što u Trstu ne smete zaobići. Gde god da probate sladoled ili popijete kafu nećete se pokajati.
You don't have permission to register