TOP
Image Alt

Tajnoviti Đerdap

Tajnoviti Đerdap

po osobi / aranžmanu
(0 Reviews)

Tajnoviti Đerdap – Ključ za vremensku kapiju

Jednodnevni izlet

03.10.2020; 

 

Đerdapska klisura je zaštićena kao nacionalni park 1974, dve godine nakon podizanja brane Đerdap II. S površinom od oko 63000 ha to je najveće zaštićeno područje u Srbiji. Sama klisura sačinjena je od nekoliko kotlina koje naizmenično sužavaju i šire reku na dužini od 100 km. Kod Golupca Dunav je već toliko širok da se njegova suprotna obala bezmalo ne može nazreti. U donjemilanovačkoj kotlini Dunav, čije su obale ovde udaljene više od 2000 m, s pravom nazivaju srpsko more, ali između Velikog i Malog kazana on ponovo biva sužen na 170 m. Tu je izmerena jedna od najvećih rečnih dubina u svetu – 90m! Đerdapska klisura udžbenik je ljudske prošlosti. Pošto je otkriven, Lepenski vir, postaće *70tih godina 20. veka poprište prave arheološke drame! Ispod naslaga zemlje i peska otkriveni su tragovi zagonetne preistorijske kulture. Drevni hramovi, skulpture u obliku džinovskih oblutaka i mistične i gravure u kamenu, tragovi su napredne civilizacije koja je pre više od 9.000 godina odabrala ovo mesto da se na trenutak skrasi i podigne prvo organizovano naselje u Evropi. Ovo naselje je starije od najstarijih poznatih gradova i objekata kao što su piramide u Gizi ili bilo kog poznatog starog grada.
1. DAN: Leskovac – Niš – Golubački grad – Lepenski vir – Kapetan Mišin breg – Donji Milanovac – Leskovac
Polazak iz Leskovca u 05:30h sa parkinga kod železničke stanice, iz Niša u 06:20 h sa parkinga hipermarketa Tempo, sa mogućnošću usputnog prihvata putnika i pauzom za odmor grupe. Nastavak putovanja do Golubačkog grada, jedne od najbolje očuvanih srednjevekovnih tvrđava – gradova na tlu Srbije. Nalazi se na ulazu u Đerdapsku klisuru, nedaleko od istoimenog gradića Golubca. Stari Golubački grad podignut je na teško pristupačnim stenama uz samu reku odakle se pruža neverovatan pogled na Dunav. Ovom tvrđavom vladali su Rimljani, kasnije i srpski vladari – najpoznatiji od njih Despot Stefan Lazarević, da bi je kasnije preuzeli Turci. Nakon obilaska tvrđave i male izložbe u vizitorskom centru, posvećenoj nalazima unutar tvrđave, naš put nastavljamo ka prvoj evropskoj naseobini – Lepenskom Viru! Na arheološkom lokalitetu Lepenski vir može se pratiti razvoj sedam ,,varoši” sa ukupno 136 kuća i hramova sagrađenih 6.500-5.500 g.p.n.e. Sve su bile okrenute prema reci, sagrađene oko neke vrste preistorijskog trga u središtu rečne terase u obliku potkovice. Od trga ka krajevima šire se staze, a sve građevine prirodno prate ritam linija terase, stene na koju se ova naslanja i reke koja pod njom protiče. Nakon obilaska ovog lokaliteta čiji je pronalazak promenio istorijske udžbenike, nastavljamo otrkivanje Đerdapske klisure i odlazimo do vidikovca – Kapetan Mišin breg, jednog od najlepših vidkovaca Đerdapa sa kojeg se pruža božanstveni pogled na Dunav. Pauza za ručak (trajanje pauze oko sat vremena). Nakon pauze, FAKULTATIVNO: odlazak na krstarenje brodom po Đerdapskoj klisuri u trajanju od oko 2 h. U toku krstarenja imaćemo priliku da uživammo u najlepšem delu Đerdapske klisure. Plovimo pored Trajanove table, prolazimo kroz Mali Kazan – mesto gde je Dunav na celom svom toku najdublji, zatim pored statue poslednjeg dačanskog kralja Decebala uklesane u steni i pravoslavnog manastira Mrakonija, tu su i signalne (balon) stanice na Dunavu i najzad – mesto gde je Dunav na celom svom toku najuži. Nakon krstarenja, okupljanje grupe i polazak ka Nišu i Leskovcu oko 19h. Dolazak u Niš i Leskovac u kasnim večernjim satima. Kraj programa.

 

 

Cena aranžmana po osobi

2.050 dinara sa polaskom iz Leskovca;

1.950 dinara sa polaskom iz Niša

 

CENA ARANŽMANA OBUHVATA
– Prevoz turističkim autobusom na datoj relaciji / TV, VIDEO, DVD, MP3, KLIMA/
– Razgledanje prema programu uz pratnju vodiča
– Troškove organizacije putovanja i pratioca grupe
CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:
– Fakultativne posete:
Ulaznicu za Golubačku tvrđavu: odrasli – 450 dinara, deca do 18 godina – besplatno, studenti – 150 dinara, penzioneri – 300 dinara
Ulaznicu za arheološki lokalitet Lepenski Vir: odrasli – 350 dinara, deca do 15 godina – 250 dinara
Vožnja brodićem Đerdapskom klisurom u trajanju od oko 2 h – 1.800 din
– Individualne troškove

 

Organizator ima licencu: OTP 357/2020, Kat. A25

You don't have permission to register