TOP
Image Alt

Manastir Tumane i Manastir Nimnik

Manastir Tumane i Manastir Nimnik

/ per person
(0 Reviews)
MANASTIR TUMANE:  nalazi se na devet kilometara udaljensti od Golupca, u podnožju golubačkih planina, okružen šumom, na levoj obali Tumanske reke, što samoj svetinji daje posebnu lepotu. Pet vekova nakon predstavljenja Prepodobnog Zosima, jasno je zašto je sveti podvižnik izabrao za svoj usamljeni i molitveni život baš takvo mesto, skriveno od ljudi i u potpunosti pogodno za molitveno tihovanje. O osnivanju manastira do danas se u narodu čuva živa predanja koje se vezuje za proslavljenog junaka Miloša Obilića. Pred Kosovski boj manastir još nije bio dovršen pa je Sveti knez Lazar pozvao svoga vlastelina da prekine zidanje svetinje rečima „Tu mani“ od čega je izvedeno ime manastira. Nešto šire od ovoga nam govori predanje da je Miloš Obilić lovio po gustim šumama u okolini manastira, te da je u lovu nehotice ranio pustinjaka Svetog Zosima. Noseći podvižnika ka svom dvoru, radi pokušaja da mu spase život i izvida ranu, na mestu gde je sada manastir svetac je molio da ga spuste i uzviknuo Milošu: „Tu mani i pusti me da umrem“ – što je kao i u prethodnoj varijanti predanja poslužilo kao osnova za ime manastira. U znak poravnanja, a u strahu od Gospoda, tražeći oprost, nad grobom Svetitelja započeo je gradnju zadužbine koju je nakom njegove pogibje na Kosovu narod svojim rukamo i darovima završio. Najveća svetinja ovog manastira jesu čudotvorne mošti Sv. Zosima za koje se vezuju mnoga isceljenja, zbog čega je manastir poznat i pod nazivom Đerdapski Ostrog. Nedaleko od manastira (oko 800m) u gustoj bukovoj šumi, nalazi se Isposnica Sv. Zosima, autentično sačuvana iz vremena kada je svetitelj živeo u njoj. Sastoji se od male pećinske crkve i skromne monaške kelije prislonjene uz stenu. Jedna je od nekoliko sačuvanih u Srbiji.
MANASTIR NIMNIK: poznat i pod imenom Marijanski manastir je manastir Srpske pravoslavne crkve, pripada Eparhiji braničevskoj. Manastir sa crkvom posvećenoj Prenosu moštiju Svetog Nikolaja Mirlikijskog predstavljaju kao celina nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture. Nalazi se na putu Požarevac-Veliko Gradište, a na jugoistoku od sela Kurjače (opština Veliko Gradište) , na 3 km udaljenosti od puta, u hrastovoj šumi. Ime manastira potiče verovatno od vlaške reči „nimik“ (neznan, nepoznat) po nepoznatom svetitelju čiji se grob nalazi u kapeli Svetinja uz crkvu.
PROGRAM PUTOVANjA:
1.Dan– Sastanak putnika u 04:30 na parkingu tržnog centra „Tempo“.
Putovanje autoputem preko Požarevca i Velikog Gradišta, do manastira Tumane. Dolazak u 08.00 časova, 08.30 časova Prisistvovanje Jutarnjoj Liturgiji. 11.00 časova početak Svete Litije sa moštima Svetog Zosima i odlazak litije do isposnice, 12.00 časova početak Akatista u Isposnici Svetog Zosima, 12.00.časova, početak Molitve za zdravlje. Oko 15.00 časova polazak ka Manastiru Nimnik. Oko 16.00 dolazak u manstir Nimnik. Obilazak manastirskog kompleksa sa kapelom posvećenom pokrovu Sv. Bogorodice u pratnji stručnog vodiča. Grupna molitva.Večernja služba. Po završetku večernjeg bogosluženja povratak ka mestu polaska.
Dolazak na mesto polaska u večernjim časovima.
CENA ARANŽMANA OBUHVATA:
- prevoz autobusom turisticke klase (tv,dvd,klima) prema program putovanja / mesta se određuju prema vremenu prijave - organizaciju i tehničko vođstvo puta sa licenciranim turističkim vodičem
CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:
- Individualne troškove
NAČIN PLAĆANjA:
- U celosti prilikom rezervacije aranžmana - 30%prilikom prijave za aranžman ostatak 5 dana pred putovanje
POPUSTI I DOPLATE:
- Deca od 0-3 godine ne plaćaju
NAPOMENA:
- Zbog velike gužve u manastiru na dan održavanja litije, preporučujemo da verske sveće ponesete sa sobom. Takođe zbog gužve liturgija akaist i molitve za zdravlje emitovaće se sa ozvučenja tako da nije potrebno „guranje“ u sam manastir i portu.
 
PROGRAM JE RAĐEN NA BAZI MINIMUM PRIJAVLjENIH 50 PUTNIKA.U SLUČAJU NEDOVOLjNOG BROJA PUTNIKA ROK ZA OTKAZ PUTOVANjA JE 5 DANA PRE POČETKA  PUTOVANjA.
 
Agencija zadržava pravo korekcije cena u slučaju promena na deviznom tržištu. Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
 
Uz ovaj program važe Opšti Uslovi Putovanja agencije Organizatora putovanja koji ima licencu OTP 417/2020 kat. A20. Uz ovaj program ne važi garancija putovanja.
You don't have permission to register