TOP
Image Alt

Dve tvrđave na Dunavu, Manastir Tumane i vila Obrenovića

Dve tvrđave na Dunavu, Manastir Tumane i vila Obrenovića

po osobi / aranžmanu
(0 Reviews)

Dve tvrđave na Dunavu i vila Obrenovića
Golubački grad – manastir Tumane – Smederevo
Jednodnevni izlet – autobusom

Predeli i slike kojima se svi ponosimo! Vodimo vas u Golubački grad, tvrđavu na Dunavu gde ćete doživeti pravu srednjevekovnu atmosferu – Smederevo najveću ravničarsku tvrđavu u Evropi gde ćemo se vratiti u vreme srpskog srednjevekovnog dvora i čuti priče o hrabrom despotu Đurđu, njegovoj upornoj ženi Jerini i životima njihove dece – Vilu Obrenovića, njihov letnjikovac stecište pisaca i umetnika Srbije.

18.10.2020.

 

1. DAN: LESKOVAC – NIŠ – GOLUBAČKI GRAD – MANASTIR TUMANE – SMEDREVO – NIŠ – LESKOVAC
Polazak iz Leskovca u 06:00. Polazak iz Niša u 07:00h. Usputne pauze radi odmora grupe. Dolazak u Golubačku tvrdjavu gde će vas čekati jedan od najčarobnijih prizora na našim prostorima! Devet kula Golubačke tvrđave povezanih bedemima, sagrađenim na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, na mestu gde je Dunav najširi i gde ulazi u tesnac Karpatskih planina. Iako se ne zna ko je i kada tačno podigao Golubačku tvrđavu ona je kroz vreme predstavljala bitnu straštešku tačku i veoma važno vojno utvrđenje za čiju su se prevlast borili i Ugari i Osmanlije i Srbi. Golubačka tvrđava danas je kulturno dobro od izuzetnog značaja i pripada Rezervatu prirode Tvrđava Golubački grad i ujedno i ulaz u Nacionlani park Đerdap. Tvrđavu ćemo obići u pratnji stručnog vodiča koji će nam ispričati mnogo zanimljivih priča o vitezovima, kraljevima i srednjem veku. Popećemo se na kulu kako bismo videli fantastičan prizor na unutrašnjost same tvrđave ali i Dunav koji ovde izgleda kao more. Nakon obilaska tvrđave, kraća pauza za kafu u kafeteriji u okviru kompleksa i uživanje u pogledu na prelep prizor.
Naš put nastavljamo dalje, podno Gulubačkih planina i šuma, predelu koji je po predanju pripadao našem čuvenom junaku Milošu Obiliću, i stižemo do manastira Tumane koji se nalazi na obali istoimene reke. Manastir Tumane obnovljen je velikim trudom najbrojijeg muškog bratstva u Srbiji i danas je jedan od najposećenijih manastira u našoj zemlji. Na ovom čudesnom mestu imaćemo priliku da čujemo priču i poklonimo se moštima Zosima i Jakova Čudotvorca, ali i vidimo čuvenu ikonu Bogorodice Kurske. Po želji, biće moguće videti i isposnicu u kojoj se je podvizao sveti Zosim Tumanski.
Nakon ove zanimljive priče naš put nastavljamo do Smederevske tvrđave nekadašnjem prestonom mestu despota Đurađa Brankovića. Smederevska tvrđava poslednji je primer arhitekture ovog doba u Srbiji i za nju se vezuju brojne legende, od one čuvene o despotovoj supruzi Prokletoj Jerini do skrivenog blaga! Tvrđava je sagrađena u 15. veku na ušću Jezave u Dunav na površini od 11 ha. Tvrđava se sastoji iz Malog grada gde je bila smeštena despotova rezidencija, zgrada za porodicu, pratnju i stražu, kao i biblioteka i kovnica novca. U Velikom gradu nalazio se je vojni logor ali je tu živelo i lokalno stanovništvo. Zanimljive priče o tvrđavi i njenim stanarima ispričaće nam stručni vodič dok uživamo u pogledu na kule i Dunav. Svakako, dobro je zapamtiti da Smederevska tvrđava spada u tri najveća utvrđenja u Evropi i šest najznačajnijih utvrđenja na toku Dunava.
Iz srednjevekovne prelazimo u vreme moderne Srbije! Dolazimo do vile Zlatni Breg koja je poznata kao letnja rezidencija dinastije Obrenović. Posed sa vinogradom otkupio je još Miloš Obrenović a dvorski život ustanovio se je za vreme kralja Milana i kraljice Natalije. Vila Zlatni Breg bila je poznata ne samo kao mesto dvorskih zabava već i kao stecište umetnika koji su bili dragi gosti kraljevskog bračnog para: Milan Rakić, Laza Kostić, Milovan Glišić i drugi. U sklopu letnjeg dvora uživaćemo i u parku sa predivnim pogledom na Dunav i Panonsku niziju. Nakon obliaska letnje rezidencije Obrenovića sledi poseta vinariji Janko. Okupljanje grupe i nastavak putovanja ka Nišu i Leskovcu. Dolazak u večernjim satima.

 

Cena aranžmana po osobi

1.990 dinara (polazak iz Leskovca);

1.890 dinara (polazak iz NIša)

 

 

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:
– Prevoz turističkim autobusom na datoj relaciji
– Razgledanja prema program putovanja
– Troškove organizacije i pratioca grupe
CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:
– Grupna ulaznica za Golubački grad – 450 dinara po osobi (minimum 30 osoba)
– Grupna ulaznica za Smederevsku tvrđavu – 120 dinara (minimum 30 osoba)
– Grupna ulaznica za vilu Obrenovića – 300 dinara (minimum 15 osoba)
– Individualne troškove

 

Organizator ima licencu: OTP 357/2020, Kat. A25

You don't have permission to register