TOP

Slovenija – za sat vremena od planina do mora – II deo

Na putu ka Bledu nalazi se jedan mali grad koji nikako ne bismo smeli zaobići – Radovljica.
Radovljica je šarmantan stari gradić sa odlično očuvanom arhitekturom. Tu se nalazi i jedan “spomenik” posvećen čokoladi, jer je Radovljica najslađi grad u Sloveniji, poznat po najvećem festivalu čokolade u zemlji, koji se održava tokom aprila. Takođe je poznata i kao mesto u kome možete naći brojne “gostilne” (restorane), u kojima imate priliku da probate tradicionalnu slovenačku hranu.
Preporučujemo gostilnu “Lectar” koja je smeštena u tradicionalnoj slovenačkoj porodičnoj kući, staroj vise od 500 godina. Važi za jedan od najlepših i najpopularnijih tradicionalnih slovenačkih restorana, ne samo u Radovljici, već i u ovom delu Slovenije. kao suvenir možete poneti visit kartu u obliku liciderskog srca. A zašto baš liciderskog srca?
U okviru “gostilne” postoji Muzej liciderskih srca. Za goste restorana, ulaz u ovaj muzej je besplatan. U okviru muzeja možete pogledati demonstraciju pravljenja liciderskih srca, koja je naročito interesantna, jer prezentaciju realizuju koristeći stare, tradicionalne metode, a devojke koje prave kolačiće su obučene u tradicionalnu narodnu nošnju iz XVIII veka. Možete videti ceo proces proizvodnje liciderskih srca, ali i kupiti one koje želite da ponesete kao suvenir.
Posle ručka možete otići do Bohinja, koji je od Radovljice udaljen oko 30km. Bohinjsko jezero, tako mirno i relaksirajuće, predstavlja najveće prirodno jezero u Sloveniji. Pravi je raj za sve ljubitelje prirode, veslanja, jedriličarstva, kajaka, ribolova i dugih šetnji po netaknutoj prirodi. Ako se već nađete na Bohinjskom jezeru, možete da se provozate žičarom do planine Vogel i uživate u spektakularnom pogledu na planine. Do Vogela se dolazi gondolom, koja se sa oko 550 m nadmorske visine za pet minuta izdigne na preko 1.500 m. Umesto na Vogel, možete obići obližnji vodopad “Savica”, treću najposećeniju turističku atrakciju u Sloveniji. Definitivno, mesto koje morate posetiti u Sloveniji! Spektakularan vodopad je zapravo izvor reke Sava Bohinjska.
Ukoliko vam je Bohinjsko jezero „daleko“, Bledsko vam je bliže, pa ga obavezno posetite. Impresivni Bled, jedna je od najvažnijih turističkih atrakcija Slovenije. Nudi brojne aktivnosti, kao što su poseta vili Bled, obilazak tvrđave, vožnja brodom “Pletna” do ostrva, šetnja uređenim stazama… Sasvim dovoljno da se ovde provede čak i nekoliko dana. Bled se smatralo najlepšim lečilištem u Austrougarskoj. Bled je zapravo vazdušna banja sa termalnom vodom, čija se temperatura kreće od 23-28°C. Upoznavanje sa Bledom nije kompletno, ako se ne provozate tradicionalnim čamcem “Pletna”. Njima se može doći do ostrva na sredini jezera, i zaista predstavlja vrhunsko iskustvo. Profesija “pletnara” je veoma cenjena i ne može je raditi bilo ko. Titula pletnara se prenosi iz generacije u generaciju, pa je ovo razlog zašto je zanat „pletnarstvo“ ostao u pojedinim porodicama već vekovima. Jedna priča navodi da je pletna dobila naziv po krovu koji je ispleten. Drugo objašnjenje govori da naziv potiče od nemačke reči „plateboot“, što znači „brod sa ravnim dnom“.
Kada stignete čamcem do ostrva, morate da se popnete uz 99 kamena stepenika, kojima se dolazi do crkve Uznesenja Marijinog, najprepoznatljivijeg simbola jezera. Kako navodi jedna stara legenda,  sreća će celog života pratiti bračni par, ako mladoženja uoči venčanja na rukama prenese nevestu preko 99 stepenika, koji vode od obale do ulaza u crkvu. Na ostrvu možete slušati crkveno zvono, pa čak i sami zvoniti na istom! Legenda kaže da će vam se na ovaj način ispuniti sve želje. Priča se da je crkveno zvono, napravljeno početkom XVI veka, na Bled doneo sam papa. Priča kaže da ga je on darivao crkvi nakon što je originalno zvono, koje je poslala jedna udovica u znak sećanja na njenog muža, potonulo na dno jezera tokom oluje. Tako da danas Bled ima par legendarnih zvona. Jedan par na crkvi, a drugi par na dnu jezera. Kao i crkva, i ostali objekti na ostrvu, zidovi i monumentalne stepenice su sačuvali izgled iz XVII veka. Kada posetite Bled, morate probati "Blejsku kremnu rezinu" (kremšnitu), koja se ovde pravi po originalnom receptu već više od 60 godina. Iako se mogu kupiti svuda, krempite na Bledu su nešto zaista posebno.  Najlepši pogled na jezero, ostrvo i okolne vrhove Julijskih Alpa je sa tvrđave Bled, koja se nalazi na litici iznad jezera. Zbog svoje lepote, smatra se jednim od najlepših mesta za venčanje u Evropi, a predstavlja i lokaciju za važne diplomatske i državne sastanke. Inače, Bledska tvrđava je najstarija slovenačka tvrđava, koja potiče još iz XI veka. Za smeštaj vam preporučujemo Kranj, mali i simpatičan grad, sa predivnim smaragdnim kanjonom reke Kokra, poznat je kao mesto u kome je umro poznati pesnik France Prešeren, a u kome je “rođena” čuvena “Kranjska” kobasica.
You don't have permission to register