TOP

Slovenija – za sat vremena od planina do mora – I deo

Ako ste razmišljali o nekom produženom vikendu negde, od sveg srca preporučujemo Sloveniju! Ukoliko idete organizovanom turom preko agencije, ne možete mnogo uticati na ono što je već programom predviđeno za obilazak. Ali, ako idete sopstvenim prevozom, izdvojićemo nekoliko interesantnih destinacija koje biste trebali obići. Najbolje vreme je proleće, april-maj mesec.
Na putu od Maribora ka Ljubljani, nalazi se gradić Mozirje. U njemu se nalazi predivan park cveća “Mozirski gaj”, sa najvećim “zvonima na vetar”u Evropi, prepun različitih atrakcija za celodnevnu zabavu čitave porodice. Smatra se jednim od najlepših parkova u ovom delu Evrope.
Krajem aprila i početkom maja, kada su lale u punom cvatu, u parku cveća se održava “Festival lala”, zaista jedinstven turistički događaj. Zanimljivo je da park poseduje svoju, jedinstvenu vrstu lala, koja je naziv dobila po ovom malom slovenačkom gradu. Lala “Mozirski gaj” je posebna zbog svoje boje i dugog trajanja perioda cvetanja. Od meštana možete čuti staru legendu o lalama. Naime, nekada je ovde živeo persijski princ, koji se zaljubio u jednu lepu i jednostavnu devojku. Kako niko nije odobravao ovu vezu, njegovi poverenici su doneli lažnu vest o devojčinoj smrti. Potpuno slomljen od bola, princ je osedlao konja i krenuo u galop. Na tom putu je poginuo, a svuda na stenama po kojima je pala njegova krv, rasle su crvene lale, simbol njihove ljubavi.
Park istovremeno ima i ulogu etnografskog parka, u kome se može videti farmerska kuća, kovačka radionica, pčelinjak, ambar, pilana, vodenica, kapela Svetog Valentina … koji prikazuju kako su ljudi u ovom delu Slovenije nekada živeli. Postoji i nekoliko uređenih tematskih vrtova, kao što su “Bašta začina”, ”Bašta lekovitog bilja”, “Alpska bašta”, itd. U parku se nalazi i 18 m visoka osmatračnica-toranj, sa koje možete videti gotovo pola parka. Toranj je kompletno napravljen od drveta. Okružuje ga Avenija Evropske unije sa 27 jednakih ukrasnih javorovih stabala, koja simbolizuju članice Evropske unije. Avenija je otvorena u znak proslave 30 godina Mozirskog gaja i istorijski događaj predsedavanja Slovenije u Evropskoj uniji 2008. godine. Slovenački grad Maribor je poklonio mladice najstarije vinove loze na svetu Mozirju, kao znak prijateljstva. Posađene su u najsunčanijem delu parka. Njihov predak je „stara loza“, koja se uzgaja i rađa više od 400 godina. Smatra se najstarijom vinovom lozom na svetu i nalazi se u Ginisovoj knjizi rekorda.
U “Bašti lekovitih biljaka” nalazi se kolekcija od oko 300 vrsta lekovitih biljaka, koje se uzgajaju širom sveta. Ovde takođe možete kupiti organsko seme i rasad. Deo bašte je i pčelinjak, u kome se proizvodi med, polen, propolis i vosak, ali i likeri od meda, sveće, matični mleč, tinkture od propolisa i mešavine meda i sušenog voća. Inače, Slovenija se smatra nacijom pčelara jer broji oko oko 8.000 pčelara. I zaista, ako posetite Sloveniju krajem aprila, videćete da je cela zemlja obojena u žuto, polenom koji leti u vazduhu. U zimskim mesecima ovo mesto je polazna tačka za ljubitelje skijanja, koji će upravo odavde krenuti ka odličnim stazama i sadržajima ski centra Golte.
You don't have permission to register