TOP
Image Alt

Sveti Vlas

Sveti Vlas je prelepo priobalsko mesto sa oko 4000 stanovnika. Nalazi u severnom delu zaliva u čijem se središtu nalazi Sunčev breg, a na njegovom južnom kraju Nesebar. Udaljeno je 2km od Sunčevog brega a 10km od Nesebra.
Prvo naselje na ovom mestu osnovali su Tračani u 2. veku i u to vreme se zvalo Larisa. Svoj današnji naziv dobilo je krajem 14. veka po manastiru posvećnom svecu zaštitniku trgovaca, stočara i iscelitelja. Manastir je postojao od 14. do 18. veka, ali su ga gusari više puta razarali i na kraju potpuno spalili i uništili. U okolini gradića nalaze se još četiri manastira koja treba obići kako bi se osetila i duhovnost bugarskog naroda. Do 1920. godne stanovništvo u mestu su činili pretežno Grci, da bi nakon razmene stanovništva između Grčke i Bugarske najveći deo Grka emigrirao u Grčku, pa je u Sv. Vlasu ostalo manje od 10 grčkih porodica. U isto vreme, veliki broj bugarskih porodica iz Grčke naselilo je Sv. Vlas. Mesto je postalo letnje odmaralište 1963. godine, a proglašeno je gradom 02. februara 2006. godine.
Ovo je mesto bilo dugo populano među samim Bugarima, ali je poslednjih godina broj stranih turista porastao, naročito iz Rusije, Velike Britanije, Poljske, Rumunije i zemalja Skandinavije. Iako je grad u poslednjih desetak godina prilično izgrađen i uređen, ipak je sačuvao mir i opuštenost pa je zaista idealan za odmor. Zbog toga su tipični gosti ovog mesta porodice sa decom.
Sveti Vlas je jedino mesto na bugarskom primorju čija je plaža okrenuta na jug. Pesak na njoj je fin, sitan i čist. Mesto je jedinstvena kombinacija čistog vazduha koji dolazi sa obližnje planine, prelepe prirode i mora. Zbog toga i ne čudi što je ovo mesto jedno od najpopularnijih za odmor kako među Bugarima, tako i među strancima kojih je svake godine sve više. Najnoviji projekat modernizacije mesta urađen je 2007. godine kada je u Sv. Vlasu izgrađena marina Dinevi, najveća marina za jahte u Bugarskoj.

U ponudi

You don't have permission to register