TOP

Botanička bašta u Balčiku

Palatu i botaničku baštu u Balčiku, spojene u arhitektonski i parkovski kompleks, neki doživljavaju kao raj na zemlji i obaveznu turističku atrakciju na bugarskoj obali Crnog mora.
Smešten severno od turističkom mesta Albena, kompleks je prvobitno bio letnja rezidencija rumunske kraljice Marije (1875-1938).
Palatu su projektovali italijanski arhitekti, a građevinski radovi započeti su 1924. godine. Jedna od prvih građevina bila je kraljičina vila „Tenha Iuvah“ („usamljeno, samotno gnezdo“). U narednim godinama sagrađene su nove vile, pravoslavna kapela, nimfeum, dvorište mavarskog stila, tradicionalna kuća i fontane iz perioda preporoda ukrašene mermernim mitološkim likovima. Rezidencija je završena 1936. ali je Kraljica Marija umrla dve godine kasnije.
Kao deo rezidencije, 1926. godine švajcarski botaničar Jules Jani projektovao je i izgradio park-kompleks. Dvadeset devet godina kasnije Sofijski univerzitet  Sveti Kliment Ohridski stvorio je na ovom mestu botaničku baštu površine 65 hektara. Danas ima više od 2 000 biljnih vrsta iz 85 porodica i preko 800 rodova. Ovde možete videti retka i egzotična stabla poput gume, orijentalnih stabljika grožđica, papirnate maline, crvene smreke, drevne ginko bilobe, zimzelene magnolije, itd. Interesantna je i Metasekuoia, za koju se smatralo da je izumrla.Bašta je svetski poznata po jedinstvenoj kolekciji kaktusa velikih dimenzija, koja je druga ove vrste u Evropi posle one u Monaku. Impresivna je i kolekcija od 600 primeraka džinovskih sukulenta, od kojih neki cvetaju samo jednom u 100 godina. Među najlepšim cvećem u vrtu su ljiljani i magnolije, kao i veličanstveno uređena kolekcija jednogodišnjih biljaka na ulazu.
You don't have permission to register