Aleksandrupolis je glavni grad okruga Evros koji sa okruzima Rodopi i Ksanti čine Zapadnu Trakiju odnosno regiju Istočna Makedonija i Trakija. Od Soluna je udaljen 346km a od granice sa Turskom 40km.

Iako je nastao na mestu antičkog grada Sali kojeg su izgradili kolonisti sa ostrva Samotraki, sve do kraja 19 veka Aleksandrupoli je bio samo malo ribarsko mesto. Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, na raskrsnici istoka i zapada, dva sveta i dve religije, grad se brzo razvija i postaje važan lučni i trgovački centar severoistočne Grčke.

Simbol grada je svetionik visok 27 metara izgradjen 1880. godine sa namerom da pozdravlja sve one koje dolaze u Grčku sa istoka. Svetionik se nalazi na elegantnoj promenadi, koja je glavno gradsko šetalište. Sa promenade ulazi se u glavnu gradsku zonu u kojoj su nanizani butici i radnje, pa je ovo mesto raj za ljubitelje kupovine.

U blizini grada nalazi se delta reke Evros u Trakijsko more. Evros je najduža reka na Balkanu i prirodna granica izmedju Grčke, Bugarske i Turske. U njenoj delti  nalazi se specijalni rezervat 314 vrsta ptica, pa ljubitelji prirode imaju dodatni razlog da letuju u ovom mestu.

 

Invalid slider ID or alias.